5 věcí, které musíte zařídit před odjezdem na trek

Už se vidíte ve stanu uprostřed liduprázdných hor s hvězdami nad hlavou? Přečtěte si, co byste před odjezdem neměli podcenit, ať na svou původně vysněnou dovolenou nevzpomínáte s kyselým výrazem ve tváři ještě desítky let poté.

1. Abyste vůbec odjeli

V dostatečném předstihu před odjezdem si zkontrolujte své doklady. Při cestě letadlem v EU vám bude stačit občanský průkaz, ale do zemí mimo EU budete potřebovat platný cestovní pas a nezřídka také vízum. Nezapomeňte na to, že některé státy vyžadují, aby pas platil až 6 měsíců po datu plánovaného odjezdu z jejich země zpět do Česka. V případě, že se na cestu hodláte vydat autem, překontrolujte si platnost řidičského průkazu a dohledejte si doklad o registraci vozidla a zelenou kartu.

2. Zapište si kontakty

V Česku potkáte bezdrátové připojení zdarma téměř na každém kroku, což se o cizině říct rozhodně nedá. A v horách budete rádi, pokud vůbec chytnete signál. Proto nespoléhejte na to, že si v případě nouze potřebné kontakty dohledáte, ale poznamenejte si je mimo svůj telefon (protože telefony mají neuvěřitelnou schopnost vybít se právě tehdy, když je nejvíc potřebujete). Zjistěte si telefonní čísla na záchrannou službu, policii, hasiče a na český konzulát.

3. Nepodceňte zdravotní rizika

Sbalte si s sebou na cesty lékárničku a dobře si ji vybavte. Samozřejmostí by měly být léky proti průjmu, horečce a bolesti, kromě nich také náplasti, obvazy, škrtidlo a dezinfekce. Stát se může cokoliv a může trvat, než se k vám pomoc dostane. V žádném případě doma nenechávejte léky, které pravidelně berete a které se vám s vidinou uspořeného místa v batohu bude chtít nechat doma. Dopředu si také zjistěte, zda potřebujete podstoupit některé z povinných očkování. Rozhodně si také sjednejte cestovní pojištění, protože částka za lékařské ošetření v cizině (i když se bude jednat pouze o vymknutý kotník) se může vyšplhat na desítky tisíc korun.

4. Využijte služeb ministerstva

Na stránkách ministerstva zahraničních věci najdete spoustu užitečných informací. Ať už se jedná i informace o aktuálních událostech v zahraničních zemích a různá varování, nebo o informace ohledně každé země na světě. Na stránkách se můžete také zaregistrovat do systému DROZD (Dobrovolná registrace občanů České republiky při cestách do zahraničí). Pokud se registrujete a v zemi, do které cestujete, nastane nouzový stav, může vám ministerstvo rychle a účinně pomoci. Systém vám také v případě nutnosti zašle e-mail a SMS s důležitými informacemi.

5. Vyměňte si dostatek peněz

Odjet do ciziny jen tak s platební kartou se vám nemusí vyplatit. U nás je sice bankomatů jako hub po dešti, ovšem v cizině může být takový bankomat jevem poměrně vzácným. A když už na bankomat narazíte, nemusí vaši platební kartu brát. Proto je vhodné si předem vyměnit alespoň část peněz, které budete potřebovat. Před vycestováním si pro jistotu zkontrolujte, jestli bude vaše platební karta fungovat i v zahraničí. Máte-li kreditní kartu, vezměte si i tu – kde vám nebude fungovat platební karta, můžete zkusit kreditku. Jako prevenci před zloději uchovávejte karty odděleně od svých peněz a v žádném případě si na ně nepište PIN kódy.

Chcete umístit vlastní banner? Kontaktujte nás.


Reklama:

  • Doporučujeme také stránky ložiska těsnící materiály gufera
  • Úklidové práce v okresech Teplice, Most a Ústí nad Labem Úklid Teplice