Do hlubin rumunského pohoří Apuseni

Jestli si chcete užít dovolenou na horách, ale netoužíte po zdolávání mnohatisícových vrcholů ani po zástupech turistů, vydejte se do Západních Karpat. Čekají vás horské louky a volně se pasoucí koně, bačové a jejich stáda ovcí a nezapomenutelné krásy podzemního světa: hluboké chladné jeskyně, podzemní řeky, krápníky a ledovce.

Pohoří Apuseni

ApuseniV rumunských západních Karpatech se rozkládá přírodní ráj v podobě pohoří Apuseni. Na ploše velké asi 20 000 km? najdeme celou řadu hřebenů a menších masivů, z nichž asi polovina je vápencového původu. Milovníci krasů už tuší, co jsou nejvyhledávanější cíle této oblasti. Apuseni a zejména pak masiv Bihor je dokonce nejznámější krasovou lokalitou v Rumunsku. Vedle hlubokých kaňonů a temných jeskyní se zde do výšky 1847 metrů tyčí nejvyšší hora Cucurbata Mare.

Jedinečné krasy

Asi nejvýznamnějším krasovým útvarem, který si nesmíte nechat ujít, jsou Cetatile Ponorului, neboli Ponorné hrady. Za tímto prazvláštním názvem se skrývá jeskynní komplex vytvořený řekou Ponor, která v podzemí vyhloubila dech beroucí několik kilometrů dlouhé chodby a sály rozličných tvarů a barev. Tato podzemní krása si jistě zaslouží svůj monumentální vstup v podobě skalní brány, která si svou výškou 74 m dokonce zajistila evropský primát.

Nezapomenutelný pohled na řeku Ponor je ovšem i na povrchu. Na lukách v oblasti Poiana Ponor se dokonce rozlévá v úchvatné jezero. Tento úkaz můžete vidět zejména na jaře při oblevě a také během roku při silných deštích, které nedokáže okolní zem pojmout.

Apuseni JeskyněPokud jste se ale krasových jevů ještě nenabažili, vydejte se i do ledových jeskyní. Tou nejznámější je asi Scarisoara. Do této 720 m dlouhé jeskyně o několika rozličných sálech se sestupuje po kluzkých železných schůdcích téměř 50 m hlubokou a stejně tak širokou propastí. I během léta se ale připravte na teploty jen okolo 1°C. Stejně tajuplnou, jen o něco menší je také ledová jeskyně Focul Viu.

Velkými lákadly této oblasti jsou i tunelová jeskyně Cetatile Radesei se skalními okny a nedaleký kaňon Somesul Cald.

Okolní města

Kdo bude po dlouhých túrách hledat odpočinek a civilizované útočiště, určitě neudělá chybu při návštěvě okolních měst. Oradea, Arad, Deva a Kluž střeží přírodní krásy pohoří Apuseni ze všech světových stran a všechna mají co nabídnout. Starobylá pevnost nad Devou, barokní katedrála v Oradee nebo moderní architektura Kluže určitě stojí za vidění.


I v těchto poměrně nízkých horách byste neměli podcenit rizika horské turistiky a ještě před odjezdem si zřídit cestovní pojištění. Váš Evropský průkaz zdravotního pojištění by vám samozřejmě stačil na běžné ošetření, ale jen v nemocnicích financovaných z veřejných zdrojů. Pokud byste se v nouzi a z neznalosti prostředí obrátili jinam, moha by se vaše dovolená nemile prodražit. 

Chcete umístit vlastní banner? Kontaktujte nás.


Reklama:

  • Doporučujeme také stránky ložiska těsnící materiály gufera
  • Úklidové práce v okresech Teplice, Most a Ústí nad Labem Úklid Teplice