Stan, spacák a karimatka – čas na nové vybavení, které změní Váš pohled na pobyt v přírodě

Češi jsou národ dobrodruhů, cestovatelů a milovníků kempování, a tak není nic zvláštního, když nasednete v období letních prázdnin do vlaku nebo autobusu a v prostorech pro zavazadla uvidíte velkém množství stanů, spacáků a karimatek, zkrátka velké batohy téměř s plnou polní. A nejsou to pouze kovaní trampové a zálesáci, kteří se rádi věnují pobytům v přírodě, jelikož statusy na sociálních sítích překypují outdoorovými fotografiemi i u těch lidí, kteří jsou během roku ke spatření spíše ve výrazně společenštějším oděvu. Zkrátka zálesáků je u nás nad poměry, a tak se jistě velké části z Vás bude hodit náš malý nákupní průvodce po aktuální nabídce stanů spacáků a karimatek. Tentokrát jsme se zaměřili zejména na komfort a výdrž jednotlivých produktů, no a v těchto vlastnostech nám byl skvělým průvodcem internetový obchod worksafety.cz, který nám představil něco z vybavení určeného pro ty, co to s pobytem v přírodě myslí vážně.

Stan, spacák a karimatka – neboli zálesácký trojboj

Při výběru těchto tří položek, bez kterých se žádný pobyt v přírodě neobejde je třeba mít na paměti jednu zásadní věc, a sice, že si sami musíte určit, kdy, jak často a v jakých podmínkách budete své vybavení používat. Od této úvahy se pak odvíjí vlastně celý způsob jak si toto vybavení pořídit, v jaké cenové relaci a po jakých parametrech se vlastně koukat. Hledáte vybavení jenom na pár dnů v létě, nebo byste si rádi užili pobyt v přírodě po celý rok? Pojdete ven jenom když bude hezky, teplo a slunečno, nebo ve Vás dříme dobrodruh a otužilec, který se nebojí extrémních výzev třeba v zimě? Budete chtít pobývat v místech, kam se snadno dopravíte třeba v autě nebo Vám půjde o dlouhé túry a vše ponesete na zádech?

Na toto všechno je nejdříve nutné si odpovědět, než přistoupíte k výběru samotného zboží, protože jedině tak zkrátka nešlápnete vedle. Dejte si ale pozor na přehnané nároky na univerzálnost vybavení, zejména u spacích pytlů se Vám totiž může stát, že naletíte na levné reklamní triky neseriózních prodejců, kteří kolikrát nabízejí celoroční a univerzální spacáky za nízké ceny, což je hloupost, jelikož univerzální spacák, ve kterém by Vám bylo příjemně v + 35 i v – 10 stupních zkrátka neexistuje. Tedy pokud plánujete výpravy s přespáním na ledových pláních i pod horským letním sluncem, určitě doporučíme pořídit si minimálně dva různé spací pytle.

Vybíráme stan

Vše začíná u stanu, kousku textilie, který se stane v přírodě Vaším domovem na několik dní, nebo i týdnů. Při výběru stanů je velmi často ve hře veličina nazvaná vodní sloupec. Stručně řečeno se jedná o objem vody na plochu látky, při které začne tato promokávat. Hodnoty udávané výrobci jsou kolikrát přímo fantastické, nicméně ne vždy zcela přesné. Ono se klidně může stát, že Vám stan udává vysoký vodní sloupec a přesto je v něm při silnějším dešti vlhko. Je to zejména z toho důvodu, že vodní sloupec se udává pro plášť stanu a nikoliv už pro švy či zipy a jiné části, kterými voda nejčastěji pronikne. Proto určitě doporučíme zaměřit se na Worksafety.cz na stany italské značky Ferrino.

Tyto stany udávají totiž tzv. garantovaný vodní sloupec, tedy hodnotu odvislou právě od švů a citlivých spojů, díky čemuž máte jistotu, že vždy budete stanovat pěkně v suchu a teple. Pak už je na Vás, zda si vyberete třeba model Ferrino MTB, který váží něco málo pod 2 kg a je vhodný pro lehčí turistiku nebo velkolepý stan Chanty 5 Deluxe, které sice váží něco přes 20 kg, nicméně poskytne útočiště celé Vaší skupině, pokud se třeba přepravujete automobilem.

Zvolte tu správnou karimatku

Když už máte stan postaven, je čas na dobrou karimatku, aby se Vám nejen pohodlně spalo, ale též aby Vám nebylo chladno tzv. „odspodu“. Karimatky můžeme obecně rozdělit na 4 druhy, a sice pěnové, EVA karimatky, samonafukovací a konečně nafukovací karimatky. Při výběru se orientujte zejména podle pohodlí karimatky a předpokládané náročnosti podmínek, do kterých si karimatku ponesete. U každé karimatky je udávána hodnota tepelného koeficientu, která se u třísezonních karimatek pohybuje kolem hodnoty 3,2 R, zatímco letní lehké karimatky mají tepelný koeficient kolem 2 R – 2,5 R a naopak držáci do chladu a mrazu mohou mít koeficient až kolem 6 R.

Co se týče výhod jednotlivých typů, pak pěnové karimatky jsou méně náchylné na poškození a jsou levnější, nicméně nejsou tak pohodlné a nemají tak dobré izolační schopnosti a někdy mohou být relativně veliké. EVA karimatky mají oproti pěnovým lepší izolační vlastnosti, jsou pohodlnější skladnější a celkově poskytují lepší komfort při spánku, nicméně jsou poměrně náchylné na poškození a nevydrží tolik, co pěnové. Samonafukovací karimatky jsou velmi pohodlné, dobře se balí a výborně izolují, přičemž jejich nevýhodou pak je náchylnost k poškození při vyšších teplotách či občas nesprávně fungující ventil. Propíchnutí či poškození od horka pak nesvědčí ani nafukovacím karimatkám, kterou jsou spolehlivější než ty samonafukovací a taktéž velmi pohodlné. Eshop worksafety.cz pak doporučuje jako základ karimatku Thermarest Z Lite Sol a pro ty, co to s pobytem v přírodě myslí vážněji, pak Thermarest Trail Pro, která se navíc vyrábí i ve speciální verzi pro ženy. Skutečným milovníkům zimního přenocování pak můžeme v klidu doporučit výbornou nafukovací karimatku Thermarest NeoAir Dream se kterou se skvěle vyspíte téměř kdekoliv.

Jak vybrat ideální spacák?

To je ostatně dost složitá otázka, protože ideální spací pytel pochopitelně neexistuje, i když pokud si něco připlatíte můžete získat velmi kvalitní spacák na jaro, léto a podzim, nicméně na zimu si stejně budete muset koupit ještě speciální spacák. Levnější spací pytle jsou plněny umělými vlákny, které mají výhodu, že izolují teplo, i když jsou vlhké, jsou lehké, nicméně bohužel se s používáním jejich tepelně izolační vlastnosti ztrácejí a tak časem budou hřát méně a méně, ostatně proto zkušenější dobrodruzi nedají dopustit na tradiční náplň směsí kachního a husího peří.

Dalším parametrem u spacáků je pak tzv. tepelný komfort, což je škála teplot, která určuje, jak se budete ve svém spacáku cítit. Orientujte se vždy podle té nejkomfortnější zóny, abyste měli jistotu, že se vždy pohodlně vyspíte. Skutečně si ničím nepomůžete, když si vezmete silný spacák na léto, nebo naopak slabší do zimy, a zbytečně se tak připravíte o komfort nebo v horším případě o zdraví.

Do letní přírody s občasnými chladnějšími večery Vám tak příjemné poslouží lehčí s vzdušnější spacáky, jako např. Ferrino Lightech SM 850, který neváží více než 850g a dobře se sbalí do každého zavazadla. Pro ty, kdo se toulek přírodou nechtějí vzdát ani na podzim či na jaře, kdy teploty nemusí být všelijak vlídné zase doporučíme spací pytel Ferrino HL Silver Pro, jehož náplň tvoří speciálně impregnované kachní peří a umělá vlákna dohromady, čímž jsou zaručeny dobré teplotní vlastnosti, a to i v momentě, kdy Vám spacák zmokne třeba v dešti. No a konečně pro skutečné fanoušky pobytů v přírodě, kteří se své záliby nechtějí vzdát ani v zimě je tu spacák Thermarest Altair HD. V tomto Mercedesu mezi spacáky se pohodlně vyspíte i v chladnějších obdobích roku bez použití klasického stanu, a to díky hydrofobnímu husímu peří Nikwax a povrchové impregnaci, která vydrží až deset vyprání.

Chcete umístit vlastní banner? Kontaktujte nás.


Reklama:

  • Doporučujeme také stránky ložiska těsnící materiály gufera
  • Úklidové práce v okresech Teplice, Most a Ústí nad Labem Úklid Teplice